Лапароскопічна операція при раку яєчника (оваріоектомія)

Патологія та способи її лікування

Рак яєчників – утворення злоякісного характеру, яке потребує своєчасного видалення. Воно здатне розростатись, однак лапароскопічне втручання дозволяє повністю видалити патологію разом з ураженими тканинами. Лапароскопія дає можливість доступу до жіночих статевих залоз через проколи на животі під загальним наркозом. Це мінімізує пошкодження тканин та тривалість післяопераційного відновлення.

Онкологію яєчників неможливо вилікувати консервативним шляхом, дієвим є тільки хірургічне втручання. При видаленні патології на ранніх стадіях розвитку вірогідність повного одужання становить 93%.

Показання до проведення операції

Лікар призначає лапароскопічне втручання при виявленні злоякісної пухлини в одному або обох яєчниках. Ефективність процедури залежить від стадії формування новоутворення, адже воно здатне розростатись та збільшуватись у розмірах. Видалення патології з повним збереженням яєчника можливе лише на першій стадії розвитку.

При прогресуванні хвороби до третьої стадії доводиться ухвалювати радикальні рішення, адже пухлина може метастазувати на інші органи. Нерідко доводиться вирізати новоутворення разом з маткою, що унеможливлює подальше зачаття дитини.

Переваги лапароскопічного втручання

Лапароскопічне видалення пухлини яєчника прийшло на зміну класичній лапаротомічній операції. Популярність технології зумовлена наступними перевагами:

  • збереження цілісності тканин, що зменшує період відновлення;
  • мінімальна втрата крові завдяки виконанню невеликих проколів;
  • повний контроль над ходом операції через мініатюрний відеосенсор;
  • відсутність на тілі великих післяопераційних шрамів;
  •  зниження тривалості операції.

Підготовка та проведення операції

Перед призначенням лапароскопічного оперативного втручання необхідно встановити розміри, стадію розвитку та місце локалізації пухлини. Для цього застосовують такі діагностичні дослідження, як УЗД, КТ, клінічні аналізи крові та сечі.

Перед проведенням операції пацієнтці роблять очисну клізму, після чого виконують наступну послідовність дій:

  1. Роблять три або чотири проколи на череві для введення троакарів (хірургічних інструментів).
  2. Оглядають операційне поле та беруть зразки тканин для аналізу.
  3. Оцінюють об’єм оперативного втручання та відсікають потрібний обсяг тканин.
  4. Видаляють пухлину та уражені ділянки через піхву.
  5. Накладають невеликі шви на місця закладання троакарів.

Залежно від обсягу операції вона може тривати 1,5-4 години. Пацієнтка проводить в стаціонарі 2 дні, після чого може бути виписана на амбулаторне відновлення. Протягом місяця потрібно обмежити вживання газоутворювальних продуктів, зменшити фізичну активність, виключити інтимну близькість. Купання у ванній та відкритих водоймах слід замінити душем. Лікар проводить біопсію взятих під час лапароскопії тканин та вирішує, які лікувальні кроки варто запроваджувати далі.

Джерело: bilyak.com.ua.