Лікування артрозів, артритів методом ударно-хвильової терапії

Лікування артрозів, артритів методом ударно-хвильової терапії

Що таке артроз?

Артроз є сукупністю ознак зносу, що виникають у суглобах після тривалих періодів перевантаження або неправильного навантаження. Існують різні ступені тяжкості остеоартрозу. З віком суглоби тіла зношуються. Однак при неправильних навантаженнях артрози можуть бути настільки важкими, що суглобовий шар, що захищає кістки, повністю зникає і кістка треться об кістку при кожному русі у відповідному суглобі.

Це тертя не тільки викликає біль, але також викликає попадання запальної рідини в суглоб і викликає суглобовий випіт через дрібні запальні реакції в кістках та суглобах. Діагноз суглобового артрозу завжди ставиться за допомогою рентгенографії, на якій можна побачити звуження суглобової щілини, а також запальні зміни, а також за певних обставин запальні суглобові випоті.

Що таке артрит?

Артрит – це запалення суглоба, яке може вразити будь-який суглоб в організмі від щелепи до мізинця на нозі. Зазвичай це супроводжується болем, підвищенням температури, почервонінням та набряком. Залежно причини ці ознаки різняться за рівнем тяжкості.

Запалення суглобів може мати різні причини. Важливо розрізняти ці два захворювання, тому що незважаючи на те, що симптоми однакові, необхідна терапія зовсім різна. Залежно від причини запалення суглобів можна класифікувати так:

  • ревматичний артрит
  • інфекційний (наприклад, бактеріальний) артрит
  • постінфекційний артрит
  • артрит при порушеннях обміну речовин, таких як подагра

Лікування методом ударно-хвильової терапії

При ударно-хвильовій терапії акустичні імпульси утворюють різке підвищення тиску, яке запускає біохімічні процеси в тканинах. Клітини виділяють речовини-месенджери, які ініціюють загоєння ран та покращують кровообіг в обробленій ділянці.

Ці процеси покращують самовідновлення хворих структур. Зокрема, ця форма терапії використовується на ділянках тіла з повільним метаболізмом або низьким кровообігом і, отже, із невеликим потенціалом самовідновлення. Багато наукових досліджень змогли довести лікувальний ефект ударно-хвильової терапії.

Даний метод терапії дозволяє впоратися з низкою захворювань опорно-рухового апарату. Світова статистика повідомляє, що у 90% пацієнтів завдяки використанню ударно-хвильової терапії спостерігається стійкий позитивний ефект.

У медичному центрі МЕДГАРАНТ в Черкасах при лікуванні артрозів та артритів зокрема використовується метод ударно-хвильової терапії. Процедури проводяться на сучасному апараті Storz-Medical, Швейцарія. Досвід роботи та багаторічна практика (більше 20 років) лікарів ортопедів-травматологів медичного центру дозволяють результативно лікувати захворювання опорно-рухового апарату.

Переваги методу:

  • амбулаторне проведення процедури
  • неінвазивна терапія
  • відсутність побічних явищ і ризиків, які можливі при оперативному втручанні;
  • лікування проводиться без анестезії, на протязі короткого часу з швидким досягненням довготривалого терапевтичного ефекту;
  • лікування проводиться навіть в хронічній стадії захворювання
  • не використовується медикаментозна терапія, тобто не має додаткового навантаження на організм.

Коли не можна застосовувати ударно-хвильову терапію?

Протипоказання до ударно-хвильової терапії:

  • порушення згортання крові
  • злоякісні пухлини
  • гостре запалення у зоні обробки
  • вагітність
  • встановлений кардіостимулятор

В Медичному центрі МЕДГАРАНТ у м. Черкаси консультації з приводу лікування артрозу проводять досвідчені лікарі ортопеди-травматологи вищої кваліфікаційної категорії.

Як проходить процедура

Ударно-хвильова терапія проводиться амбулаторно

Хворий відчуває біль у межах толерантності. Лікар звертає увагу на рівень болю протягом всього ударно-хвильового лікування. Якщо біль стає занадто сильним для пацієнта, лікар зменшує енергію хвиль або перериває лікування.

Сама процедура триває від 20 до 30 хвилин. Терапія зазвичай розтягується на 4-6 сеансів, за деяких хронічних станах потрібно до 10 сеансів 1 раз на тиждень.

Багато пацієнтів помічають певне покращення навіть після першої процедури, більшість значне покращення після 2-3 перших сеансів лікування.

При 1 – 3 стадіях артрозу метод ударно-хвильової терапії забезпечує ремісію на тривалий час, іноді до 3-4 років, за рахунок унікальних властивостей цього методу сприятиме утворенню нових судин (неоангіогенез), поліпшенню обміну речовин і оновленню тканини в місці впливу і як наслідок – підсилює регенерацію хрящової тканини після травм і дистрофічних процесів.

Раніше для поліпшення кровообігу застосовували цілий ряд медикаментів, які мають великий перелік побічних, іноді несприятливих ефектів. Тому ефективною альтернативою медикаментозному лікуванню артрозу є радіальна ударно-хвильова терапія, яка до того ж має потужний знеболювальний ефект з першої процедури.

Треба розуміти, що при відсутності лікування артрозу біль збільшується, знижується рухова активність. Відсутність втручання призводить до необхідності міняти суглоб, інвалідності. Ось чому важливо почати лікування артрозу якомога раніше.