Кропива: корисні властивості та застосування, відвар кропиви для волосся

Кропива дводомна напевно відома кожній людині. Кропиву використовують найчастіше в народній медицині. Така рослина виліковує неймовірну кількість хвороб, простіше перерахувати хвороби, які вона не здатна вилікувати. Але нам потрібно все-таки розібратися, за яких хвороб кропиву дводомну використовують як лікарський засіб. Кропива має такі властивості як сечогінний, проносний, протисудомний. Вона є джерелом вітамінів, а також має відхаркувальну, сечогінну, ранозагоювальну, загальнозміцнюючу дію.

Це ще не все: кропиву використовують у лікуванні каменів у нирках та жовчному міхурі, при задусі, хворобах печінки та жовчних шляхів, кровотечах, геморої, при різних набряках, захворюваннях серця, а також у лікуванні туберкульозу та усіляких алергій. Також використовують цю рослину при бронхітах, бронхіальній астмі, шкірних захворюваннях та для зміцнення волосся. Кропива дводомна відноситься до дуже цінних полівітамінних лікарських рослин з найбільшими корисними властивостями. У листі молодої кропиви міститься вдвічі більше аскорбінової кислоти, ніж у смородині. Також у кропиві високо вміст каротину – набагато більше, ніж у моркві, плодах обліпихи чи щавлі. Ще в кропиві містяться такі вітаміни як B2, K, C, та багато інших. У кропиві багато солей заліза, калію, цукру, сірки, дуже багато білка, кальцію та хлорофілу. Також у рослині виявлена пантотенова кислота. Кропива покращує такий показник як згортання крові. Але це не єдине, що пов’язане із кров’ю. Кропива помітно збільшує кількість гемоглобіну, еритроцитів, тромбоцитів у крові, а також зменшує концентрацію цукру. У властивості кропиви входять такі як ранозагоювальне, сечогінне та загальнозміцнююче. Застосування кропиви Кропиву можна застосовувати практично при будь-якому захворюванні. Якщо ви страждаєте на анемію, хвороби нирок, атеросклероз, хвороби сечового міхура, печінку, нирки, жовчний міхур, туберкульоз, порушення обміну речовин, то кропива дводомна стане помітною підмогою при одужанні. Також кропива допомагає при кровотечі. Кропива служить не тільки лікарською рослиною, а й продуктом харчування! З її листя готують смачні салати, а молоді пагони виступають чудовим компонентом для щій. Також кропиву можна засолити. На Кавказі, наприклад, кропиву використовують як специфічну приправу до страв з м’яса. Кропива є також гарним доповненням до косметичних засобів. Для поліпшення росту волосся голову втирають сік молодої кропиви. Існує ще один спосіб зробити ваше волосся більш привабливим за допомогою настою кропиви. Візьміть три столові ложки сухого подрібненого листя кропиви, залийте склянкою окропу, зачекайте півгодини і процідіть настій. Після миття голови прополощіть волосся цим настоєм. Щоб зміцнити волосся, а також посилити його зростання, можна користуватися відварами кропиви. Візьміть дві або три ложки сухого листя, залийте двома або трьома склянками гарячої води, дайте настоятися приблизно сім годин, після чого процідіть склад і протріть шкіру голови м’якою ганчірочкою або ватними тампонами, втираючи відвар уздовж волосся злегка натискаючими рухами, щоб не вирвати коріння волосся. Цей метод можна провести і зі свіжим листям, але тоді їхня вага має становити півкілограма. Щоб покращити роботу серцево-судинної системи, вживайте відвари кропиви дводомної. Для надання відвару приємнішого смаку можна додати мед чи цукор. А ось, власне, сам рецепт приготування відвару: у молодої кропиви перед цвітінням зрізають верхівки разом із листям, після чого висушують у темному місці. Далі слід подрібнити кропиву, взяти п’ять столових ложок цієї маси, залити водою кількості півлітра і прокип’ятити на маленькому вогні. Приймати відвар слід чотири рази на день по півсклянки, можна з цукром та медом. Якщо ж у вас спазми або шлункові болі, що супроводжуються блювотою, вживайте відвар на основі коріння кропиви. Зваріть одну чайну ложку сушеного, меленого кореня, залийте склянкою молока і проваріть п’ять хвилин трохи більше. Відразу ж випийте одну четверту частину гарячого відвару. Пізніше приймайте по дві столові ложки через кожні дві години. Приймати лікарський засіб слід доти, поки біль остаточно не пройде. Щоб вивести камінці з нирок, також допоможе відвар кропиви. Розкажемо вам давній народний рецепт. Необхідно пити свіжий сік кропиви за два-три прийоми – п’ятдесят мілілітрів буде достатньо. Ефективніше буде, якщо ви прийматиме відвар по столовій ложці кожні дві години. Якщо ви вважаєте, що при додаванні у відвар меду або цукру погіршите його лікарські властивості, ви помиляєтесь. Навпаки, якщо ви додасте щось із цих інгредієнтів, то відвар стане ще кориснішим, оскільки він покращить роботу нирок.