Ефірні олії: технології отримання та механізми дії

Серед величезної кількості ефірних олій найбільш відомі і широко застосовуються в ароматерапії близько 300 видів. До складу ефірних олій може входити до 3000 компонентів, що дозволяє їм працювати багатофункціонально, з високим ступенем вибірковості.

Ефірні олії отримують в основному шляхом:
пресування;
парової дистиляції;
мацерації.
Якість ефірних олій залежить від методу виділення, якості сировини, розчинників та дотримання правил технології. Пресування зазвичай використовують для отримання цитрусових ефірних олій. При паровій дистиляції як сировину використовують деревину, листя, траву. При обробці сировини парою випаровується вода, збагачена ароматичними оліями. При цьому відбувається поділ летких та нерозчинних у воді компонентів. Процес дистиляції може бути повторений кілька разів, проте це впливає на якість одержуваних ефірних олій.

Широко відомі так звані запашні води, що являють собою воду, збагачену гідрофільними групами ефірної олії. Встановлено, що структура натуральної запашної води схожа на кристалічні грати талої води. Інший спосіб отримання ефірних олій – мацерація, тобто спочатку сировину занурюють у розчинник (найякісніші масла отримують при використанні чистого пшеничного спирту), а потім відокремлюють від розчинника ароматичні олії.

Ароматичні масла зазвичай знаходяться в рідкому вигляді, але можуть бути також напіврідкими, і навіть у твердими. Лише у разі підвищення температури вони переходять у рідку фазу. При екстракції ароматичних олій рослин вуглеводневими розчинниками одержують конкрети – густі воскоподібні суспензії з високим вмістом ефірних олій. При вторинній екстракції конкрету одержують абсолюти. Ця технологія передбачає використання чистого спирту, в якому розчиняються лише ароматичні речовини та практично не розчиняються воскоподібні речовини. Для додаткової очистки від нелетких компонентів абсолюти можуть піддаватися перегонці у вакуумі.

Визначити якість олії дуже важко, але водночас і дистриб’ютори, і виробники парфумерії та косметики завжди знають, з якої ніші вони отримують препарат. І якщо продукти аромасинтезу продаються як ароматерапевтичні – це свідоме обдурювання! Особливу увагу подібним речам мають приділяти лікарі, які зараз частіше звертаються до ароматерапії.
Механізми дії ефірних олій
Сучасні дослідження підтверджують, що ефірні олії, безперечно, мають сильну дію на людину. Потрапляючи в ніс, молекули ароматичних речовин взаємодіють з нюховими рецепторами, що функціонально пов’язані з нервовими закінченнями.

Зміни у структурі рецептора призводять до генерації нервового імпульсу, який багаторазово посилюється завдяки імпульсам від сусідніх рецепторів. Сумарний імпульс по нюховому нерву надходить спочатку в інформаційний запаховий центр, розташований у передній частині мозку, а потім – в кору великих півкуль для свідомого сприйняття запаху, і в лімбічну систему, де він в першу чергу аналізується центром пам’яті та обумовлює емоційну відповідь. Саме в цей момент у нас виникає емоційна реакція, яка обумовлена власними асоціаціями з тим чи іншим запахом. Потім починається робота мозку з усім організмом. За допомогою нервових імпульсів задіяні різні ділянки мозку, які відповідають за різну поведінку та контролюють різні органи. Тому запах однієї ефірної олії занурює нас у ностальгію, пробуджує спогади, а інший дарує почуття радості, польоту…

Унікальною властивістю ефірних олій є їхня здатність у кожному конкретному випадку “самостійно” знаходити область, де нам необхідна допомога. Тому за умови правильного підбору масел, у досягненні бажаного ефекту можна не сумніватися. До складу ефірних олій, що мають властивості афродизіаків (речовин, що підвищують чуттєву складову нашого життя), входять спеціальні речовини. Ці біологічно активні речовини діють у надзвичайно низьких концентраціях.

Виявляється, деякі компоненти ефірних олій мають гормоноподібну структуру, що дозволяє їм втручатися в психофізичні функції організму. Встановлено, що ефірні олії мають здатність впливати на гіпофіз і викликати утворення ендорфінів. Ендорфіни загострюють сексуальні бажання, викликають ейфорію і, крім того, мають знеболювальну дію. Ефірні олії дуже тонко і плавно регулюють нервову та ендокринну системи, виявляються ефективними при фригідності та імпотенції, заповнюють життєву енергію, виводять токсини.

Усі ефірні олії працюють за принципом детоксикації і, як наслідок, відновлюють водно-сольовий баланс. Причому за допомогою ефірних олій очищаються від шлаків не лише клітини шкіри та прилеглих тканин, а й організм загалом: кров, нирки, шлунково-кишковий тракт.