Вплив запахів на здоров’я та настрій людини

Не можна переоцінити значення нюху у житті. Спектр його можливостей надзвичайно широкий. Він простягається від біологічної, захисної функції до найрізноманітніших емоційних і психологічних вражень, небайдужих загального самопочуття людей. Запахи впливають на настрій та здоров’я людей.

Ароматерапія. Вплив запахів на настрій Світ запахів оточує нас усюди і безперервно. У носову порожнину людини щохвилини проникають десятки подразників. Однак лише деякі з них ми розрізняємо свідомо. Більшість реакцій на навколишні запахи носить підсвідомий характер.

Свідомі реакції на запах – це коли мозок, як комп’ютер, переробивши численний потік інформаційних сигналів, що йдуть ззовні, і, виділивши з них найбільш життєво важливі для людини, посилає зворотний сигнал, на який людина реагує. Зазвичай це виявляється у реакції на запах їжі, особливо коли людина голодна або їй потрібно визначити доброякісність продукту; у реакції на ситуації, що загрожують життю, такі як запах газу, гару від пожежі та інші.

Крім того, людина, будучи істотою духовною, яка прагне задоволення і радості, потребує приємних відчуттів і емоцій, а запахи відіграють тут далеко не останню роль. Всі знають, що нюхові стимули можуть надавати як позитивний, так і негативний вплив. Тому людина свідомо намагається оточити себе приємними запахами та уникає поганих. Зі власного досвіду кожен знає, що аромат парфумів хвилює, збуджує. Квітучий сад, весняний луг створюють піднесений, ліричний настрій. Прогулянка лісом утихомирює, знімає збудження та напругу. Але крім приємних запахів, існують і протилежні, що викликають стан пригніченості, депресії та роздратування, – це запах нечистот, розкладання, гнилі, поту, перегару та інші. Неприємні запахи не лише погіршують настрій. Вони можуть викликати огиду до їжі, змінити температуру тіла, аж до появи блювоти та нудоти.

Певні аромати можуть впливати навіть успіх торгівлі. Дослідження у цій галузі показали, що з допомогою запахів можна регулювати купівельний попит. Зокрема виявлено, що якщо в приміщенні магазину штучно синтезувати запах свіжоспеченого хліба, то покупці охоче розлучаються зі своїми грошима. Цікаво, що вибір запаху багато в чому визначається національними особливостями покупця. Так, наприклад, японці віддають перевагу запаху жасмину, американці — грейпфруту, а жителі «туманного Альбіону» із задоволенням роблять покупки, вдихаючи аромат, що нагадує запах породіль.

Розумова активність і працездатність також багато в чому залежить від навколишніх запахів. Ще в минулому столітті знаменитий англійський поет Дж. Байрон зазначав, що завжди відчуває приплив натхнення, якщо курить запах трюфелів. Авіценна писав про рожевому маслі як про підвищення розуму і збільшує швидкість мислення. Фізіолог Д. І. Шатенштейн в 1939 науково обгрунтував і довів в експерименті, що деякі нюхові подразники впливають на багато функцій і особливо на працездатність.

Бізнес теж цікавився впливом запахів, відкривши, що працівники на тлі ароматних запахів підвищують продуктивність праці. Є приклади деяких компаній у Японії, які успішно застосовують цей метод. Вони впускають певні аромати в систему кондиціювання в будинках так, щоб кожен на своєму місці міг відчути той чи інший запах. Одна будівельна корпорація використовує навіть комп’ютерну систему для розподілу запахів по всіх своїх будинках. Таке ароматування підвищує працездатність працюючих, зайнятих зазвичай рутинною роботою.

Японська фірма «Суміцу» з цією метою організувала спеціальні кімнати відпочинку, якщо люди відчували потребу в енергетичному підживленні. Директорам великих підприємств радили розпорошувати «ароматичні активатори», перш ніж скликати співробітників на важливі наради. Фірмою «Суміцу» розроблено понад 20 варіантів фітокомпозицій – ароматів квітів та рослин – для покращення якості роботи програмістів та машинисток. Число помилок у програмістів знижувалося при вдиханні запаху жасмину – на 3%, лаванди – на 20%, лимона – на 54%.

Експериментально встановлено, що вдихання запаху лимона, евкаліпта, мускусу знімає почуття втоми, збуджує нервову систему, сприяє розумовій праці, підвищує працездатність. Розмарин сприяє процесу пізнання, стимулює пам’ять. Троянда викликає підвищену здатність до зосередження та швидкого виконання завдань.

Клінічні та лабораторні дослідження показали, що певні запахи викликають розслаблення та зменшують стрес. Близько 18 років проводилися вивчення пацієнтів різного віку. Їм давали нюхати певний запах (зазвичай априкот) у розслабленому стані.