Сприйняття запахів під час сну

Завдяки використанню електроенцефалографа для контролю за мозковою активністю стало можливим реально побачити, що відбувається, коли людина відчуває запах. Проводилися спостереження за станом розумової активності, коли людина вдихала запахи річкової м’яти, розмарину та базиліку. При цьому не тільки виділялося більше бета-випромінювань, типових для стану розумової активності, а й людина виконувала поставлені перед ним завдання легше, ніж той, хто ці запахи не відчував.

Інші запахи викликають більше альфа-, тета-і дельта хвиль. Ці випромінювання вказують на більш розслаблений та споглядальний стан мозку. Для тих, кого мучить безсоння, ці відомості будуть корисними. Крім того, мул слідчі виявили, що запахи людина відчуває і під час сну. При правильному використанні вони можуть надавати заспокійливу дію на людину. Так, енцефалографічні дослідження здорових людей і людей, схильних до психозів, показали, що запахи троянди і жасмину стимулюють центральну нервову систему, покращуючи сон. У народній медицині з цією метою використовували подушки із шишками хмелю.

Вплив запаху на людину під час сну Спектр впливу запахів на людину настільки широкий, що не перестаєш цьому дивуватися. Він далеко не обмежується впливом на загальний психічний та фізичний стан людини. Такі функції, як слух, зір, голос теж відчувають вплив різних ароматів. Так, у ході досліджень було встановлено, що вдихання бергамотової олії, піридину та толуолу підвищує гостроту зору у сутінках. Запахи бергамотового масла і камфори загострюють чутливість ока до зеленого кольору і знижують сприйняття червоного. Аромат розмарину розширює поле зору для зелених об’єктів і звужує для червоних. Запах бензолу та гарантіолу – значною мірою покращують слух. Відомий також цікавий факт, що букетик фіалок, поставлений на роялі, позбавляє співака можливості брати високі ноти.

Досі багато хто з нас вважає ніс єдиним органом, що реагує на запахи. Проте дослідження, які нещодавно проводилися в англійському університеті, показали, що на запахи реагує не лише ніс, а й шкіра. В одному експерименті на випробуваних впливали запахом статевого ферменту, який виділяється з сечі кабана. І хоча більшість піддослідних не відчули його запаху, електроенцефалограф зареєстрував реакцію шкіри на нього.

Проникаюча здатність ароматів через шкіру просто дивовижна. Достатньо голити у морської свинки на голові невелику ділянку і натерти її лавандовою олією, щоб через півгодини її нирки пахли лавандою – Факт, підтверджений, на жаль, при розтині. Подібний експеримент ви можете провести і на собі, правда, для цього зовсім не обов’язково голити у себе на голові волосся. Краще візьміть звичайну часник і натріть нею ступні ніг. Через деякий час ви неодмінно відчуєте присутність запаху часнику в роті. Це відбувається тому, що при зовнішньому застосуванні ароматні олії, завдяки малому розміру своїх молекул і ще деяким властивостям, характерним для ефірних структур, глибоко проникають у тканини та органи людини, потрапляють у кров та лімфоток. Саме на цій властивості і засновано лікувальну дію часникового масажу стоп при застудах та грипі.

Різні олії проникають в організм через шкіру з різною швидкістю. Евкаліпт “пройде” через шкіру за 20-40 хвилин; аніс, бергамот, лимон – 40-60 хвилин; лаванда та герань – 60-80 хвилин; коріандр або м’ята – 100-120 хвилин.