Як не боятися консультації гінеколога

Консультація гінеколога є важливою складовою жіночого здоров’я, але для багатьох жінок вона стає джерелом стресу та тривоги. Вибір гінеколога, з яким ви спілкуватиметеся комфортно, є важливим кроком у подоланні страху перед візитом. Вибирати лікаря з яким ви відчуєте зручність та безпеку можна на сайті: https://cityclinic.com.ua/ua/ginekologiya.

Хто такий лікар-гінеколог та його роль у жіночому здоров’ї.

Гінеколог – це медичний фахівець, який зосереджує свою діяльність на діагностиці, лікуванні та профілактиці захворювань, пов’язаних із жіночою репродуктивною системою. Він проводить різні обстеження та процедури, зокрема вагітність, пологи, гінекологічні ускладнення та проблеми з вагітністю, також консультує планування сім’ї та репродуктивного здоров’я.

Коли слід записатися до гінеколога?

Відвідування гінеколога рекомендується з моменту, коли починаються перші ознаки підліткового дозрівання або настання перших менструацій, орієнтовно у віці від 12 до 15 років. Важливо розпочинати регулярні візити до фахівця з моніторингу репродуктивного здоров’я, навіть якщо немає явних проблем, щоб вчасно виявити будь-які відхилення чи захворювання.

Також є низка симптомів, які можуть вказувати на необхідність консультації з гінекологом:

  • незвичайні виділення із статевих органів;
  • неприємні відчуття або біль у ділянці статевих органів або внизу живота;
  • зміни у циклі менструації;
  • зміни зовнішнього вигляду статевих органів;
  • свербіж, печіння при сечовипусканні.

Якщо ви використовуєте методи контрацепції або плануєте їх зміну, гінеколог може допомогти вам вибрати найбільш вдалий метод з урахуванням вашого здоров’я та побажань. Також запис здійснюється за неможливості зачаття дитини, або навпаки, при настанні вагітності.

Як подолати страх перед гінекологом та підготовка до прийому

Невідомість, очікування несприятливих результатів, негативні досліди, культурні та психологічні чинники – це основні причини, що викликають страх і впливають на сприйняття людиною візиту до гінеколога.

Спробуйте зосередити увагу на тому, що прийом у лікаря, спрямований на збереження вашого здоров’я і попередження можливих проблем. Поділіться своїми побоюваннями з друзями або родичами, які можуть надати вам підтримку та розуміння. Також перед візитом можна виконати дихальні вправи або техніки, щоб заспокоїти нерви та розслабитися.

Основні правила при підготовці на прийом до гінеколога:

  1. Найбільш сприятливий період для візиту через 4 дні після закінчення менструації.
  2. Перед відвідуванням лікаря не слід обробляти зовнішні статеві органи засобами інтимної гігієни.
  3. Відмова від статевих актів щонайменше за два дні до дати огляду.
  4. Необхідно випорожнити кишечник та сечовий міхур.
  5. Прийняти душ і одягти свіжу зручну білизну.

Пам’ятайте, що гінекологічні візити є конфіденційними, і лікар повинен дотримуватись етики та зберігати вашу приватність. Не соромтеся відкриватися та обговорювати будь-які питання чи проблеми, що вас турбують, адже фахівці СітіКлінік завжди готові надати якісне обслуговування.