Аюрведична аромотерапія

Аромат завжди асоціюється із радістю. Він створює відчуття щастя. Найбільш сильними причинами діяльності у цьому світі є радість та щастя.
У давній Індії надавали великого значення впливу природних ароматів на здоров’я та їх практичного використання у повсякденному житті.

У ведичних гімнах натуральний аромат квітів описується як несучий здоров’я, вбивачок тривоги, смутку, а також шлях, що веде до звільнення від матеріальних страждань.
Сучасні вчені вважають, що здоров’я залежить від запаху. На думку вчених, вплив забрудненого довкілля може бути нейтралізований ароматами квіткових рослин. Більшість квіткових рослин приємно пахнуть, але, на жаль, у наш повний занепокоєння час квітку не завжди і не скрізь можна знайти.
Відповідно до аюрведичної медичної системи аромат квітів у процесі дициляції може поєднуватися сандаловим маслом. Аромат сандала та аромат квітів створюють суперякісну речовину, яка також добре, як золото. Ця натуральна чиста олія є основним компонентом для виготовлення ароматичних паличок – бологовоній.

Чисті натуральні олії, отримані з квітів, використовуються в медицині, причому способи їх застосування великі:

1. Якісний щоденний загальний масаж (аб’янгу)
2. Точковий масаж із застосуванням масел
3. Інгаляція
4. Добавка в їжу для покращення смаку та для очищення продуктів
5. Ароматизація приміщення для створення певного настрою та профілактики хвороб
6. Обкурювання хворого певним сортом пахощів, що сприяє лікуванню хвороби
7. Очищення приміщення від несприятливого енергетичного впливу

Таку систему називають ароматотерапією.
Згідно з Аюрведе, різні аромати відповідають смакам і діють на організм також як смак.

1. Солодкий – заспокоює, охолоджує (сандал, троянда, кориця)
2. Кислий – зігріває, заспокоює (полин лимонний, кевда, мотхья)
3. Солоний – зігріває, покращує апетит (запах моря, водоростей)
4. Гострий – зігріває, збуджує (запах кардамону, червоного та чорного перцю)
5. Горький – охолоджує, заспокоює (запах лепехи, мигдалю)
6. В’яжучий – охолоджує, підбадьорює (запах волоського горіха, айви, зелених яблук)

Ароматичні олії та пахощі – не просто приємно пахнуть речовини, це активні сполуки з широким спектром дії на організм людини.

Троянда – Утихомирює розум, заспокоює нервову систему, знімає головний біль і перевтому, підвищує активність життєдіяльності та опірність хвороб, підвищує високий кров’яний тиск, нормалізує пульс, застосовується при лікуванні туберкульозу. Рожеве масло при застосуванні внутрішньо діє як протизапальний, антисептичний, ранозагоювальний та пом’якшувальний засіб (при хворобах шлунка, печінки і т.д.)
Сандал – заспокоює розум, загострює інтелект, створює відчуття насолоди, покращує настрій, сприяє творчому натхненню, сприятливо для медитації, охолоджує в спеку, підвищує імунітет та опір організму, антисептик сечостатевої та дихальної системи.
Жасмин – гармонізує нервову систему, підбадьорює, є еротизуючим засобом для жінок, запобігає жіночим хворобам, покращує стан шкіри, застосовується при лікуванні туберкульозу та застуди зі втратою голосу.
Мускус створює атмосферу духовності, відганяє негативні думки, допомагає при медитації, використовується для лікування початкових стадій раку.
Кориця – знімає депресивний стан, піднімає настрій, знімає нудоту, запаморочення, протинепритомність, еротизуючий засіб.
Мигдаль – тонізує, зміцнює нервову систему, покращує кровообіг. Масло при масажі дає зігріваючий та розслаблюючий ефект.
Аніс – має відхаркувальну та пом’якшувальну дію, заспокоює, знімає мігрені та запаморочення, усуває тахікардію.
Лимон – має бактерицидну дію, тонізує вегетативну нервову систему, знімає біль голови, нудоту, запаморочення при спазмі судин головного мозку. Стимулює імунітет, особливо під час епідемій грипу. Налаштовує на філософське сприйняття труднощів та втрат, сприяє медитації.
Ладан – усуває депресію і безсоння, має протизапальну дію на організм, сприяє медитації.
Шавлія – для лікування бронхіальної астми, кашлю, ангіни, запалення середнього вуха, при запаленні сечовидільної системи, печінки та жовчного міхура, туберкульозі легень, болезаспокійливий засіб. Використовується при нервозах, серцебиття, неврастенії.
Лаванда – при депресії, мігрені, безсонні, збільшує увагу, знижує стомлюваність.
М’ята – застосовується при застуді, грипі, бронхіті, нежиті, стимулює при розумових втомах, покращує кровообіг, травлення, лікує морську хворобу. Антисептичний засіб для приміщень.
Евкаліпт – антисептична, відхаркувальна дія.
Полин лимонний – освіжаючий ефект при ароматизації приміщень, що тонізує.